Op de jaarlijkse samenkomst in Den Haag begin februari van KNCV’ers uit alle landen werd er een ‘marktplaats’ van projectverhalen gehouden. Iedere landenvertegenwoordiger presenteerde een succesproject uit eigen land, en de collega’s mochten stemmen op de meest aansprekende presentatie.
De presentatie van Botswana werd verkozen tot het beste succesverhaal. Blij nam Diriba Agegnehu, landenvertegenwoordiger voor Botswana de prijs in ontvangst: een goodie bag met Fair Trade lekkernijen.
Het succesproject in Botswana is een ingenieus systeem voor een draagbare, kosten-efficiënte diagnostische audiometer voor patiënten onder behandeling voor multiresistente tuberculose. De technologie (KUDU Wave) werd in buurland Zuid-Afrika ontwikkeld en ingevoerd in Botswana. Het biedt de mogelijkheid om door het hele land gehoormetingen te kunnen doen.
Er is sprake van een toename van multiresistente tuberculose in Botswana: jaarlijks wordt bij meer dan 100 mensen multiresistente tuberculose vastgesteld. Voor een succesvolle behandeling worden zware medicijnen gebruikt die echter de bijwerking hebben dat ze kunnen leiden tot gehoorverlies. Twee op de drie behandelde multiresistente patiënten krijgen te maken met gehoorverlies; en dit verlies is meestal onomkeerbaar.
Het is daarom belangrijk om gehoorverlies tijdig vast te stellen zodat de behandeling kan worden aangepast om de bijwerkingen te minimaliseren. Maar daarvoor moeten de patiënten geregeld worden getest op gehoorverlies.
Onderzoek (screening) op gehoorverlies werd in Botswana tot voor kort niet standaard uitgevoerd onder de patiënten, om twee redenen:
- De inrichting van de cabines voor gehoortesten gaf niet afdoende bescherming tegen tbc-infectieverspreiding;
- Meestal was er geen gehoorspecialist (audioloog) aanwezig om de testen af te kunnen nemen in de vijf behandelcentra verspreid door het land.
Met het KUDU Wave-systeem kunnen de patiënten nu op afstand worden getest op gehoorproblemen; dit kan in de buitenlucht plaatsvinden en binnen 72 uur na aanvang van de medicijnbehandeling. Wekelijks volgen vervolgtests uitgevoerd, en na afloop komt er een afrondende test.
Patiënten met blijvende schade kunnen van een gehoorapparaat worden voorzien, of kunnen les krijgen in gebarentaal.
Lees meer over dit succesvolle initiatief.