Onderzoekers van het LUMC en drie andere Leidse instituten hebben de handen ineengeslagen. Binnen het Leiden interdisciplinair Tuberculose Consortium (LiTBC) gaan ze gezamenlijk aan de slag om effectievere en efficiëntere therapieën tegen tuberculose te ontwikkelen.
Wereldwijd sterven jaarlijks zo’n anderhalf miljoen mensen aan tuberculose. Al dertig jaar lang is de therapie met antibiotica hetzelfde, terwijl die veel te lang duurt en kan leiden tot resistente ziekteverwekkers. De samenwerking binnen het LiTBC moet daar verandering in brengen. Naast het LUMC zijn ook onderzoekers van IBL (Instituut Biologie Leiden), LACDR (Leiden Academic Center for Drug Research), LIC (Leids Instituut voor Chemie) bij het consortium aangesloten.
Gezamenlijk werken de onderzoekers aan een gedetailleerder begrip van moleculaire processen die verband houden met de progressie van tuberculose. Daarnaast streven ze naar nieuwe therapeutische en diagnostische benaderingen. Deze worden gebaseerd op nieuwe, effectievere antibiotica, nanomedicijnen of therapieën die het zelfverdedigingsmechanisme van geïnfecteerde cellen versterken, bijvoorbeeld op de gastheer gerichte therapeutica en vaccinatie.
Lees het hele bericht over de samenwerking op de website van de Universiteit Leiden.
Bron: LUMC
Photo by Jose Zuniga on Unsplash