Het vooroorlogse en zeldzame TBC-paviljoen aan de rand van Het Park (aan de kant van de Westzeedijk) is gered van de sloop. Vanuit het paviljoen wordt in de toekomst het park beheerd én worden bezoekers ontvangen. Eind dit jaar begint de renovatie van het gebouw.
Stichting Droom en Daad heeft het gebouwtje van de sloop gered. Architectuur en ontwerpbureau Studio Makkink & Bey krijgt de opdracht om van het voormalige herstellingsoord een openbaar parkpaviljoen te maken. Het beheer van het Park en het ontvangen van bezoekers komen in het gebouw samen. Vanuit het Parkpaviljoen wordt het cultuurhistorische verhaal van rijksmonument het Park verteld, het ontwerp uit 1850 van vader en zoon Zocher toegelicht, workshops en rondleidingen georganiseerd.
Tuberculose was in de jaren twintig van de vorige eeuw volksziekte nummer één. Uit architectuurhistorisch onderzoek van Paul Groenendijk kwam naar voren dat het Rotterdamse TBC paviljoen het enige nog bestaande voorbeeld van dit gebouwtype is.
Voor Makkink & Bey vormt de natuur en het historisch gebruik een inspiratiebron. De uitgangspunten zijn gebaseerd op de helende werking van de natuur, rust, wandelen en de zon. Het programma van het parkpaviljoen staat in het teken van wellbeing, hiervoor wordt samengewerkt met het Erasmus MC.
Aan de rand van Het Park, bij de Euromast, ligt verscholen het vervallen TBC herstellingsoord. Het paviljoen werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van architect C.J. Hemmes in opdracht van het Rode Kruis. Rotterdammers konden hier terecht om te herstellen na behandeling in het ziekenhuis. De op het zuiden gerichte gevel kon in zijn geheel open, zodat patiënten in de zon konden aansterken.
Met de renovatie van het Parkpaviljoen wordt eind 2022 begonnen.
Foto: Stadsarchief Rotterdam, 1958
Bron: De Havenloods