De klimaatcrisis werkt tuberculose (tbc) in de hand. De opwarming van de aarde zorgt voor omstandigheden waarin de tbc-bacterie kan floreren, verklaren deskundigen tegenover het nieuwsagentschap IPS. Zo blijkt extreem weer – een van de symptomen van de klimaatcrisis – de bestrijding van tbc ernstig te kunnen belemmeren.
“Zowel extreme droogte als overstromingen kunnen van invloed zijn op de voedselzekerheid, gewassen vernietigen, vee doden en leiden tot ondervoeding. Dat zijn allemaal bekende risicofactoren voor tbc”, schrijft IPS. Op sommige plaatsen zijn de effecten al zichtbaar. Zo wordt Somalië zowel getroffen door extreme droogte en de bijbehorende voedseltekorten als door een opmars van tbc. In Pakistan zorgden overstromingen ervoor dat vaccinatieprogramma’s geen doorgang konden vinden.
Mohammed Yassin, medisch expert bij het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, wijst op de toename van het aantal klimaatvluchtelingen. Omdat sommige gebieden onleefbaar worden, slaan mensen op de vlucht. Ontheemden hebben vaak geen goede toegang tot zorg en worden bovendien regelmatig ondergebracht in een overbevolkte kampen. Dat is een ideale situatie voor de bacterie.
De epidemioloog roept op om nu maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde én de verspreiding van tbc. Gebeurt dat niet, dan dreigt tuberculose onbeheersbaar te worden. Op dit moment overlijden er jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan de infectieziekte.
Bron: BNN VARA
Wilt u op de hoogte blijven van Nederlands nieuws op het gebied van tuberculose? Schrijf u in voor de Tegen de Tuberculose Nieuwsbrief.