Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.
Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers, die allemaal nog nooit tuberculose hadden gehad, het BCG-vaccin. Door middel van bloedtesten keken de onderzoekers in het laboratorium of cellen van het afweersysteem in staat waren bacteriegroei te remmen.
Vervolgens bleek dat het vaccin niet bij iedereen leidde tot een reactie van het immuunsysteem, die nodig is om de infectie daadwerkelijk op te ruimen, concluderen de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in Nature Communications.
Ongeveer een kwart van de deelnemers was vóór vaccinatie al in staat de bacteriën te doden, bij een ander kwart gebeurde dit na vaccinatie. Ongeveer de helft was dus niet in staat de bacteriën op te ruimen, ongeacht BCG-vaccinatie. Bovendien bleken de twee groepen die kunnen opruimen, dat op verschillende manieren te doen. Ook dat was, volgens de onderzoekers, een nieuwe ontdekking.
Vitamine C
Waarom de reactie op het vaccin kan verschillen, weten de onderzoekers niet. Wel hebben ze sterke aanwijzingen dat het iets te maken heeft met het metabolisme en de status van het immuunsysteem op het moment van vaccineren. Mogelijk valt de reactie op vaccinatie vooraf te voorspellen door eigenschappen van het immuunsysteem te onderzoeken, waarbij vitamine C mogelijk een rol speelt, aldus de onderzoekers, die zelf spreken van een doorbraak.
De nieuwe resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin. Ook zou de studie een inspiratie kunnen zijn voor andere vaccinstudies en het ontwikkelen van nieuwe tuberculosevaccins en van nieuwe vaccins in het algemeen, aldus de onderzoekers.
Bron: Pharmaceutisch Weekblad