In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Ethiopian Public Health Institute (EPHI), KNCV Tuberculosefonds en anderen, is de diagnostische nauwkeurigheid, haalbaarheid en aanvaardbaarheid van het diagnosticeren van tuberculose (TBC) bij kinderen op basis van poep uitgebreid geëvalueerd. Vooral voor jonge kinderen is een diagnose op basis van ontlasting een mooi alternatief voor de ingewikkelde, stressvolle en pijnlijke methode die nu nog het meest gebruikelijk is.
Testen voor TBC op basis van ontlasting wordt sinds 2021 aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Tuberculosefonds heeft eerder de Simple One-Step (SOS) Stool method (TBC-poeptest) ontwikkeld, dat gebruikmaakt van ontlasting voor de diagnose van TBC bij kinderen.
Het onderzoek, geleid door Bazezew Yenew, onderzoeksmedewerker bij EPHI, en Petra de Haas, laboratoriumadviseur bij KNCV en bedenker van de eerdergenoemde TBC-poeptest, vergelijkt diagnose op basis van poep met traditionele methoden voor het testen op TBC, zoals kweek, klinische diagnose, en Xpert-Ultra op luchtwegmonsters (RS), ook bekend als sputum. Volwassenen kunnen sputum ophoesten, dat vervolgens kan worden onderzocht op TBC. Voor kleine kinderen die geen sputum kunnen ophoesten, is echter een invasieve en pijnlijke procedure nodig om het ingeslikte sputum uit de maag te halen. Met de TBC-poeptest kan dit uit een ontlastingsmonster worden gehaald en onderzocht.
Bevindingen van het onderzoek
Aan het onderzoek namen 898 kinderen deel met vermoedelijke longtuberculose. De diagnostische nauwkeurigheid van de TBC-poeptest werd vergeleken met kweek, Xpert-Ultra op luchtwegmonsters, en de klinische diagnose. De gevoeligheidsschattingen voor testen op basis van ontlasting varieerden van 59,0% tot 76,8%, waarbij de specificiteit voor alle vergelijkingen hoger was dan 98,8%. Deze resultaten tonen aan dat testen op basis van ontlasting een haalbaar alternatief is voor traditionele methoden voor de diagnose van TBC bij kinderen.
Daarnaast demonstreert het onderzoek de haalbaarheid en aanvaardbaarheid van de nieuwe methode onder laboratoriumpersoneel en zorgverleners. Laboratoriumpersoneel vond het verzamelen van ontlasting haalbaar en de TBC-poeptest eenvoudig om uit te voeren. Opvallend is dat een aanzienlijke meerderheid van de zorgverleners (75%) een voorkeur aangeeft voor een op ontlasting-gebaseerde TBC-diagnose boven andere standaard RS-tests.
Conclusie
Uit het onderzoek blijkt dat testen met de stoelgang een goed alternatief biedt voor RS-testen op TBC bij kinderen die niet spontaan een sputummonster kunnen ophoesten en anders pijnlijke procedures moeten ondergaan om het sputum te verkrijgen voor diagnose. Wat zowel de kinderen als de zorgverleners een nauwkeurige, gemakkelijke, minder stressvolle en pijnvrije methode biedt, die tot de juiste diagnose leidt.
Klik hier om het onderzoek te lezen (Engelstalig), of hier om meer recentere publicaties van KNCV te bekijken.