Waarom ‘global health’, ‘pandemische paraatheid’ en gendergelijkheid onderdeel moeten zijn van de Nederlandse politieke agenda

Vandaag begint de week van Advocacy! Een week waarin KNCV samen met haar partners de rol van Nederland benadrukt op het gebied van ‘global health’, pandemische paraatheid, TBC-preventie & zorg en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).

We zullen gedurende de week updates delen op social media, activiteiten highlighten en benadrukken waarom het zo essentieel is dat de Nederlandse steun aan global health en SRGR wordt doorgezet – zowel voor de wereld als Nederland zelf. Een van de belangrijke momenten deze week zal de lancering van het Multi-Party Initiative (MPI) zijn op vrijdag 4 oktober. Hier zullen Nederlandse Kamerleden zich officieel scharen achter de inspanningen om global health, pandemische paraatheid en SRGR op de agenda te houden.

Het MPI is een informele groep van Nederlandse Kamerleden, die gezamenlijk de Nederlandse internationale inspanningen op het gebied van SRGR en mondiale gezondheid zal ondersteunen. Dit initiatief maakt zich sterk om ervoor te zorgen dat Nederland een belangrijke rol blijft spelen binnen het landschap van wereldwijde pandemische paraatheid en de groeiende dreiging van antimicrobiële resistentie (AMR). Bovendien verstevigt het de rol van Nederland als wereldleider op het gebied van SRGR en wereldwijde gezondheid.

Het MPI wordt gehost door het SRGR-platform en de Dutch Global Health Alliance (DGHA) en richt zich op:

  • Pandemische  paraatheid: Nederlands leiderschap versterkt de lokale en mondiale expertise op het gebied van infectieziekten, verbetert de internationale coördinatie en zorgt voor snelle responsmogelijkheden om toekomstige pandemieën en andere grensoverschrijdende bedreigingen aan te pakken.
  • AMR: Nederland moet blijven vooroplopen in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor vroege diagnose en adequate en tijdige behandeling van infectieziekten, naast het pleiten voor verantwoord antibioticagebruik om de toenemende dreiging van infecties die resistent zijn tegen medicijnen te voorkomen.
  • SRGR: het uitbreiden van de toegang tot uitgebreide seksuele en reproductieve gezondheidszorg, het bevorderen van gendergelijkheid en het waarborgen van de bescherming van SRGR in heel Nederland, waarmee een voorbeeld gesteld kan worden voor zorgstelsels over de hele wereld.
  • Global health’: het bevorderen van een inclusief en sterk zorgstelsel in Nederland naast het bevorderen van internationale partnerschappen om mondiale gezondheid zeker te stellen.

Dit initiatief past bij de bredere inzet van Nederland waarbij zowel de wereldwijde gezondheid als de economische veerkracht worden verbeterd door de infrastructuur van de gezondheidszorg te versterken en gezondheidsrechten te bevorderen.

Over het evenement:

De officiële lancering van de MPI Global Health en SRGR vindt plaats op 4 oktober 2024. Het omvat een korte keynote en daarnaast een video over successen die zijn behaald met Nederlandse steun op het gebied van wereldwijde gezondheid en SRGR. Sessies over “Gezondheid, rechten en gelijkheid: bevordering van SRGR voor iedereen door Nederlands leiderschap” en “Pandemic Preparedness & AMR” zullen het toneel vormen voor experts en parlementariërs om de rol van Nederland te bespreken bij de ondersteuning van wereldwijde gezondheid en SRGR.

Click hier om mee te weten over het event dat zal plaatsvinden in Nieuwspoort in Den Haag. Of volg de livestream en zie en hoor hoe de key discussies zich ontwikkelen!

 

Bijschrift foto: Voorbereidende bijeenkomst bij KNCV met Mustapha Gidado, algemeen directeur KNCV (in het midden, links) en Mark Vermeulen, algemeen directeur Aidsfonds (in het midden, rechts).

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.