Op vrijdag 4 oktober werd het meerpartijeninitiatief voor mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) gelanceerd in Nieuwspoort in Den Haag. De Dutch Global Health Alliance (DGHA) en het SRGR platform coordineren het MPI. Met het initiatief richten de organisatoren zich op het behoud van Nederlands leiderschap op het gebied van mondiale gezondheid en SRGR. Na dynamische discussies en reflecties van de sprekers, maakten Kamerleden hun inzet voor mondiale gezondheid en SRGR officieel door lid te worden van het nieuwe meerpartijeninitiatief. Acht politieke partijen zijn lid geworden, wat laat zien dat gezondheid voor iedereen, waar je ook geboren bent, universeel is.
Voorzitter van de DGHA, Rosana Lescrauwaet (Cordaid) en coordinator van het SRGR-platform, Eefke Deneer (Rutgers) trapten de sessie af door te delen waarom Nederlands leiederschap op het gebied van mondiale gezondheid en SRGR onmisbaar is om duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen.
Co-voorzitters van het meerpartijeninitiatief, Roelien Kamminga (VVD) en Sarah Dobbe (SP), vervolgden.
Roelien: “Als we in de positie zijn om kennis te delen en vrouwen te steunen die elders geboren zijn en grote uitdagingen te wachten staan, moeten we dat doen. We hebben goede hoop dat we een sterk signaal sturen naar dit kabinet dat dit belangrijke onderwerpen zijn en dat we dit op de agenda moeten houden”. Sarah voegde toe: “Over de hele wereld staan vrouwenrechten onder druk. En staan seksuele vrijheid en SRGR onder druk. Het is een inspirerede dag vandaag. Het is belangrijk dat we deze ervaringen met elkaar delen en strategieen ontwikkelingen om ermee om te gaan”.
Vervolgens werd een video getoond waarin vier experts benadrukten waarom de investeringen van de Nederland in mondiale gezondheid en SRGR zo essentieel zijn.
SRGR, pandemische paraatheid en antimicrobiele resistentie
Na de opening volgden twee sessies. In de eerste sessie over Nederlands leiderschap voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voor iedereen gaf Elizabeth Sully (Guttmacher Instituut) de gasten inzicht in de impact van Nederlandse financiering voor SRGR. Ze deelde de belangrijkste bevindingen van Guttmacher’s nieuwe rapport ‘Just the Numbers’. “De Nederlandse overheid heeft zichzelf bewezen als voorvechter van SRGR wereldwijd, maar bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking dreigen die reputatie te schaden als dit effect heeft op SRGR financiering”.
Mukami Marete (UHAI) en Jelle Postma (Justice for Prosperity) deelden hun reflecties op het rapport en bespraken de uitdagingen waar SRGR-bewegingen mee te maken krijgen. Daarbij benadrukten ze de rol van anti-rechtenbewegingen in de druk op SRGR. Mukami deelde: “Er is een constante druk van anti-gender en anti-rechtenbewegingen, die erg goed geoordineerd en strategisch zijn. De afgelopen jaren zijn lhbtiq+ en sekswerk bewegingen hard bezig geweest om samen te werken, en ze hebben veel bereikt. Alle investeringen in deze gemeenschappen mogen niet teniet gedaan worden, het is essentieel dat we blijven praten over wat de Nederlandse overheid kan doen”.
In de tweede sessie over Pandemische paraatheid en antimicrobiele resistentie, benadrukten Constance Schultsz (Amsterdam UMC/AIGHD) en Vijayashree Yellappa (KNCV Tuberculosefonds) de rol van Nederland in leiderschap op het gebied van mondiale gezondheid en de noodzaak van duurzame financiering om antimicrobiele resistentie tegen te gaan. Constance benadrukte: “Tijdens de covid-pandemie hebben we allemaal ervaren dat micro-organismen grenzen negeren, en dat we samen moeten werken om deze micro-organismen met pandemische potentie te voorkomen. Het heeft ook laten zien dat solidariteit en samenwerking belangrijk is in het beperken van de verspreiding van infectieziekten”.
In reactie op het panel voegde Jo-Angeline Kalambo (Global Fund) toe: “We kunnen niet genoeg benadrukken dat de steun van Nederland en haar toewijding aan mondiale gezondheid heel cruciaal is, juist in tijden van grote mondiale gezondheidsproblematiek”.
Vania Kibui (Amref Health Africa) sloot het evenement af met een krachtige boodschap:
“ Voor velen van ons in het mondiale zuiden geldt: we worden geen pleitbezorgers omdat we niks beter te doen hebben, maar omdat zwijgen betekent dat onrecht zegenviert. Wanneer jullie in gesprek gaan over waar in te investeren, herinner ik jullie eraan dat jullie investeren in pleitbezorgers zoals ik, die hard werken in hun gemeenschappen en met hun overheden om systemen te versterken. Zodat iedereen kan leven in een veilige en gezonde omgeving en de beste versie van zichzelf kan worden”.
Acht politieke partijen zetten zich in voor mondiale gezondheid en SRGR
Kamerleden werden officieel lid van het meerpartijeninitiatief door hun ondetekening aan het eind van de lancering. De aanwezige Kamerleden voegden hun naam toe aan de lijst van vier andere Kamerleden die zich voor de lancering al inschreven. In totaal zijn Kamerleden van acht politieke partijen lid geworden van het meerpartijeninitiatief, waaronder Roelien Kamminga (VVD), Sarah Dobbe (SP), Femke Zeedijk (NSC), Danielle Hirsch (GL/PvdA), Marieke Koekkoek (Volt), Derk Boswijk (CDA), Wieke Paulusma (D66) en Ines Kostic (PvdD).
Roelien Kamminga, Sarah Dobbe, Femke Zeedijk en Danielle Hirsch spraken zich ook tijdens de lancering uit voor deze onderwerpen.
We kijken terug op een succesvolle lancering en kijken ernaar uit om het gesprek voort te zetten in volgende evenementen.
Je kunt de lancering hier terugkijken.