AI-technologie dicht kennislacunes over tuberculose

Gezien de recente vooruitgang in de technologie, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en AI-gebaseerde chatbots, kan een gepersonaliseerde digitale interface die gesprekken simuleert voor verschillende doelgroepen worden uitgevoerd in alle bekende talen. Bij KNCV Tuberculosefonds hebben we voorop gelopen bij het introduceren van innovatieve digitale gezondheidsoplossingen binnen het kader van onze missie. Eerder dit jaar hebben we in samenwerking met Dimagi een proefproject uitgevoerd om te kijken of AI-technologie kenniskloven over tuberculose (TBC) kan overbruggen:

Persoonsgerichte tbc-informatie voor mensen uit migrantenpopulaties: gebruik van (AI) om de taalbarrières en stigmacommunicatie over tbc te overwinnen.

Het doel: het verkennen van het gebruik en het genereren van leerervaringen over het gebruik van AI-enabled chatbots om de kennis over TBC onder het algemene publiek in Nederland te verbeteren, met de nadruk op migranten met verschillende taalachtergronden.

Sinds de oprichting 120 jaar geleden, heeft KNCV inspanningen geleid om het bewustzijn over tuberculose in Nederland te vergroten. Hoewel TBC tegenwoordig een steeds zeldzamere ziekte is geworden in Nederland, blijven mensen die in Nederland wonen, maar er niet geboren zijn, er last van hebben. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ongeveer 80% van alle mensen met TBC in 2022 geboren in landen buiten Nederland, afkomstig uit 78 verschillende landen. Deze cijfers weerspiegelen de noodzaak om onze inspanningen te richten op mensen uit migrantenpopulaties, die verschillende talen spreken en diverse culturele achtergronden hebben.

Met dit in gedachten hebben we een pilotproject uitgevoerd waarbij we vrijwilligers hebben geworven uit het algemene publiek dat geïnteresseerd was om deel te nemen, TBC-professionals van de GGD (TBC-verpleegkundigen en TBC-medisch assistenten) en uit het netwerk van KNCV. Om de nauwkeurigheid van de AI-chatbot in verschillende talen te testen, hebben we ook vrijwilligers geworven met andere talen dan Nederlands en Engels. Deze vrijwilligers werden aangemoedigd om deel te nemen door interactie met de chatbot via webbrowser of WhatsApp, en het invullen van een pre- en post-interactie-enquête.

De chatbot trainen

Om de chatbot te “trainen” op het gebied van tbc-preventie en -zorg in Nederland, hebben we verschillende documenten opgenomen die zijn geproduceerd door RIVM of KNCV. De volgende documenten werden opgenomen:

  • Vaccinatie tegen TBC: Informatie over BCG vaccinatie.
  • Instructies voor nazorg na BCG-vaccinatie: hoe je je kind moet verzorgen na de vaccinatie.
  • TBC-infectie: Informatie over de behandeling.
  • Huidtest en bloedonderzoek TBC.
  • Overdracht van TBC, hoesthygiëne en regels voor dagelijks gedrag.
  • TBC bron- en contactopsporing.
  • Röntgenfoto van de borst om op TBC te testen: informatie over een röntgenfoto van de borst om op TBC te testen.
  • TBC-screening voor immigranten: informatie over tbc-screening voor immigranten.
  • Reizen en TBC: tips om TBC te voorkomen
  • Veelgestelde vragen over TBC (door KNCV opgesteld)

De pilot evalueren

Hoewel we een relatief laag aantal deelnemers hadden, werd de algemene taalvaardigheid van de chatbot als goed beschouwd in het Nederlands en Engels in termen van spelling, grammatica en accurate communicatie. Er werd vastgesteld dat voor minder gesproken talen de chatbot taalvaardigheden als onvoldoende werden ervaren door de deelnemers. Dit komt overeen met de correlatie tussen de gebruikte taal en de algehele nauwkeurigheid van de antwoorden. Daarnaast ontvingen we positieve feedback over de nauwkeurigheid van algemene TBC-informatie en specifieke onderwerpen die deel uitmaakten van het bronmateriaal dat de chatbot voedde.

We beschouwen de pilot als succesvol, omdat de chatbot over het algemeen een 7,9 uit 10 kreeg. Deelnemers benadrukten het gebruiksgemak van zowel de webbrowser als de WhatsApp-versie van deze tool. Naast deze inzichten is een van de meest veelbelovende aspecten van AI in deze context het vermogen om mensen op cultureel relevante manieren te benaderen. Er zijn echter nog verschillende aanpassingen nodig voordat deze chatbot kan worden gebruikt in een programmatische setting.

Een kans om de kennis over TBC te verbeteren op een potentieel kosteneffectieve en schaalbare manier

Tbc blijft wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken en treft onevenredig veel bevolkingsgroepen in kwetsbare situaties, waaronder migranten die mogelijk geen toegang hebben tot consistente gezondheidszorg of accurate informatie. Naarmate AI zich blijft ontwikkelen, zal de rol ervan bij het ondersteunen van onze missie om TB uit te bannen naar verwachting toenemen. Het is de bedoeling dat de lessen die uit dit project worden getrokken verder reiken dan het gebruik ervan in Nederland en model staan voor het gebruik ervan in de landen met een laag of gemiddeld inkomen (LMIC’s) die KNCV wereldwijd ondersteunt.

Je hebt hier toegang tot de volgende bronnen van dit project:

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.