Sociaal-verpleegkundige Tuberculosebestrijding; spin in het web

Sociaal-verpleegkundigen Tuberculosebestrijding kunnen tijdens de behandeling van tuberculosepatiënten verschillende problemen tegenkomen. Wanneer tuberculose wordt vastgesteld bij multiprobleemgezinnen komt de sociaal-verpleegkundige als spilfiguur te fungeren tussen de patiënten met hun complexe problematiek en de hierbij betrokken instanties. 

In Nederland zijn 75.000 tot 116.000 multiprobleemgezinnen. Bij 3 tot 5 % van alle Nederlandse gezinnen is er sprake van meervoudig en complexe problematiek. Voorbeelden hiervan zijn: alleenstaand ouderschap, tienerzwangerschap, werkeloosheid, verslaving, licht verstandelijke beperking, laag opleidingsniveau, psychosociale en financiële problemen, huiselijk geweld, kindermishandeling en criminaliteit. Multiprobleemgezinnen hebben vaak slechte ervaringen met hulpverlenende instanties. Ze hebben in de loop der jaren, soms over generaties heen, een diepgaand wantrouwen ontwikkeld richting hulpverleners. Ze kunnen weerstand hebben tegen de bemoeienis van (overheids)instanties bij bijvoorbeeld de opvoeding van hun kinderen. Ook kunnen zij een ander referentiekader hebben en anders denken over de oorzaak of aanpak van ziekte dan de professional. Bij deze gezinnen kost het hulpverleners veel tijd om het vertrouwen te winnen. (Bron: Richtlijn Multiprobleemgezinnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming van NVO, BPSW, NIP). 

In dit artikel willen we drie casussen beschrijven waarmee de sociaal-verpleegkundigen van de GGD Twente zich in 2022-2023 intensief bezig hebben gehouden. Het gaat om drie multiprobleemgezinnen die via de man/vader aan elkaar gelieerd zijn. 

Casus 1  

Het betreft het gezin van een man van 50 jaar en zijn zwangere vriendin van begin 20 met drie kinderen in de leeftijd van 2 en 4 jaar en een baby van 8 maanden. Zij hebben in 2021 een besmettelijke tuberculosepatiënt (ZN+3) te logeren gehad. Moeder kwam met haar kinderen voor contactonderzoek naar de GGD. Zij bleek een beginnende TB te hebben en alle kinderen bleken besmet te zijn en werden ingesteld op profylaxe. Echter kort na de start van de behandeling heeft het gezin zich onttrokken aan de behandeling. Dit vanwege intimidatie door de vader die zelf niet “geloofde” in tuberculose. Een paar maanden later resulteerde dit in longtuberculose bij de 8 maanden oude baby en besmettelijke longtuberculose bij vader. De baby kreeg behandeling van de GGD en vader werd opgenomen in Beatrixoord. 

Casus 2 

Bovenstaande man heeft uit een eerdere relatie een zoon van 18 jaar met een autismespectrumstoornis die begeleid woont. Ook hij is in 2021 in contact geweest met de index uit casus 1. Vanwege zijn aandoening was er een lang patientsdelay. Toen er uiteindelijk longtuberculose werd vastgesteld was hij al besmettelijk. In het contactonderzoek zijn 14 familieleden (99%) met tuberculose of een tuberculose infectie gediagnosticeerd. Zijn moeder, woonachtig in de daklozenopvang, is na veel inspanning verschenen voor contactonderzoek. Vanwege methadongebruik werd zij niet op profylaxe ingesteld, maar bleef zij 2 jaar onder röntgencontrole. 

Casus 3 

De man uit casus 1 en 2 heeft ook nog een relatie gehad met een derde vrouw; een alleenstaande moeder met licht verstandelijke beperking, ex-loverboy problematiek en psychische problemen. Ze heeft vijf kinderen in de leeftijd van 8, 7, 6, 5 en 2 jaar. Moeder gaf geen gehoor aan het contactonderzoek van casus 1 en 2 wat leidde tot meningitis tuberculosa bij haar 7 jaar oude zoon. Zijzelf en twee kinderen waren ook besmet. 

Gedurende de behandeling zijn de meeste kinderen uit casus 1 en 3 uit huis geplaatst vanwege detentie van vader en drugsgebruik van de moeder in bijzijn van de kinderen. De andere moeder heeft vrijwillig om uithuisplaatsing gevraagd omdat zij het alleenstaand ouderschap niet aankon. De sociaal-verpleegkundigen die de drie gezinnen intensief hebben begeleid, hebben te maken gehad met de volgende instanties: 

MEDISCH  Overleggen fysiek/telefonisch 
GGD  Contactonderzoek, behandeling, begeleiding TB/TBI. 
Apotheek  Recepten regelen, ophalen, brengen van medicatie. 
Kinderthuiszorg  DOT regelen: Kinderthuiszorg mag/kan deze zorg niet leveren; doen geen orale medicatie bij kinderen (alleen infusen etc.). 
Volwassen Thuiszorg  DOT regelen: Volwassen Thuiszorg mag/kan deze zorg niet leveren (alleen zorg aan volwassenen). 
Domeinoverstijgend Indiceren Thuiszorg  Heeft bemiddeld in MDO met GGD en Kinder- en Volwassen Thuiszorg wie DOT gaat doen. 
Kinderarts en kinderafdeling ziekenhuis  Bij opname, bezoek, ontslag en bij niet verschijnen op controle. 
Tuberculosecentrum Beatrixoord  Opname (met taxivervoer) geregeld. 
Huisarts  Geïnformeerd over onttrekken aan behandeling. 
FBN  Voedingsondersteuning (lege koelkasten). 
PEDAGOGISCH   
Kinderoppas   Oppas voor overbelaste moeders; gefinancierd door de Gemeente om moeders te ontlasten. 
Bureau Pleegzorg  Uit huisplaatsing van kinderen. 
Pleegouders  DOT regelen bij uit huisplaatsing kinderen. 
Voogden  Ouders waren uit de ouderlijke macht gezet. 
Directeur, intern begeleider en leerkrachten school  Voorlichting en zorgen om kinderen besproken. 
SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJK   
Wijkcoaches gemeente  Casemanagers van de drie gezinnen. Afspraken over DOT en consequenties van niet opvolgen van afspraken. Continue afstemmen hoe het gaat. 
Leger des Heils  Begeleiding aan huis voor mensen die hun leven niet op orde krijgen. Continue afstemmen hoe het gaat.  
Ambique  Intensieve orthopedagogische begeleiding voor mensen met licht verstandelijke beperking (LVB) aan huis. Continue afstemmen hoe het gaat.  
Stichting Woonbegeleiding Jong Volwassenen   Woonbegeleiding voor jongvolwassen met gedragsproblemen (ASS). Continue afstemmen hoe het gaat. 
Veilig Thuis Twente  Afstemmen meldcode. Hebben ingegrepen na melding Thuiszorg bij (vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling. 
JUSTITIEEL   
Procesmanager Veiligheid Gemeente Enschede  Navraag of het veilig is om op huisbezoek te gaan of om thuiszorg in te zetten. 
Politie  Willen weten of inval woning veilig is bij tuberculosepatiënt; hebben Thuiszorg begeleid bij DOT; SV moest aansluiten bij rondetafel gesprek over code rood gevallen. 
Dienst Justitiële Inrichtingen   Willen weten of transport van vader naar arrestantencomplex en PI veilig is. 
Arrestantencomplex  Medicatie nagebracht voor vader. 
Penitentiaire Inrichting  Overdracht medicatie en DOT geregeld. 

 Met al deze instanties is contact geweest om de onbekendheid rondom het ziektebeeld, de behandeling en de benodigde therapietrouw te verduidelijken en om het einddoel, het voltooien van de behandeling, voor ogen te houden. 

Conclusie  

Intensief case-management van patiënten en instanties kenmerkt het vak van de sociaal-verpleegkundige tuberculosebestrijding. Het kennen van de sociale kaart, het onderhouden van alle contacten en het fungeren als centrale, verbindende spilfiguur tussen alle betrokkenen in het netwerk hebben in deze drie complexe casuïstiek met multiprobleemgezinnen geresulteerd in het succesvol voltooien van de behandeling van alle genoemde tuberculosepatiënten.   

Auteurs 

Arjanne Smeijers, sociaal-verpleegkundige GGD Twente  

Lieke Hagedoorn, sociaal-verpleegkundige GGD Twente 

Greetje Net, sociaal-verpleegkundige GGD Twente 

Sophie Toumanian, arts tuberculosebestrijding GGD Twente

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.