Hoewel tuberculose (tbc) in Nederland niet meer zo veel voorkomt als vroeger, blijft het een ziekte die onze aandacht vraagt. Elk jaar worden er nog ruim 700 personen gediagnostiseerd met tuberculose in Nederland. Vandaag lanceren we de eerste Richtlijn voor verpleegkundige zorg voor personen die worden behandeld voor tbc en tbc-infectie (TBI) in Nederland.
Achtergrond
Nederland heeft een sterk systeem voor tbc-preventie en -zorg, waarbij verpleegkundige ondersteuning sinds het midden van de 20e eeuw een cruciale rol speelt. Verpleegkundige ondersteuning is essentieel voor mensen tijdens hun behandelingstraject. Tot nu toe ontbrak hiervoor echter de wetenschappelijke onderbouwing middels een evidence based richtlijn. Een richtlijn kan helpen in de zorg transparant en overdraagbaar te maken. De lancering van deze richtlijn vandaag is dan ook een belangrijke stap voorwaarts.
Over de richtlijn
De ontwikkeling van deze richtlijn startte in 2020 en werd dit jaar afgerond. Deze activiteit werd gefinancierd door ZonMw en uitgevoerd in opdracht van V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland). De richtlijn is ontwikkeld door KNCV Tuberculosefonds met ondersteuning van Pallas Health Research and Consultancy en in samenwerking met de beroepsorganisaties V&VN en VvAwT (Vereniging van Artsen werkzaam in de Tuberculosebestrijding) en ervaringsdeskundigen.
Deze richtlijn voor verpleegkundige zorg bij tbc en TBI draagt niet alleen bij aan het waarborgen van deskundigheid en het handhaven van kwalitatief hoogwaardige zorg, maar versterkt ook de rol van zorgprofessionals die zich bezighouden met tbc door hen een betrouwbare basis voor hun werk te bieden. Door zich te committeren aan gestandaardiseerde verpleegkundige ondersteuning van hoge kwaliteit versterkt Nederland zijn leiderschap in tbc-preventie en -zorg. Het zorgt ervoor dat personen die behandeld worden voor tbc of TBI optimale zorg krijgen terwijl het ook bijdraagt aan de wereldwijde inspanning om tbc uit te bannen.
Met de globalisering en toegenomen mobiliteit blijft het risico van tbc-transmissie bestaan. Blijven investeren in tbc-preventie, behandeling en professionele training, ook in laag incidente landen als Nederland, blijft essentieel om de ziekte onder controle te houden en uiteindelijk uit te roeien.
Voor toegang tot de Richtlijn voor verpleegkundige zorg bij tbc en TBI, klik hier.