KNCV’s Droomfonds project “Nooit meer een pandemie” heeft als doel een nieuwe standaard te zetten voor de diagnose van infectieziekten en medicijnresistentie door ervoor te zorgen dat alle patiënten toegang krijgen tot een snelle techniek om op alle infectieziekten te testen; DNA-sequencing met behulp van MinION-apparaten.
Tuberculose is een van de dodelijkste infectieziekten, die 1,5 miljoen levens eiste in 2020. De sterfte aan infectieziekten, met name tuberculose, is bijzonder hoog in ontwikkelingslanden en kan worden voorkomen met een effectieve vroege diagnose, gevolgd door een effectieve behandeling en infectieziektebestrijding.
In principe maakt DNA-sequencing gelijktijdige detectie van ziekteverwekkers alsook hun specifieke karakteristieken, waaronder medicijnresistentie, in één test mogelijk. Tot nu toe werden DNA-sequencing technieken voornamelijk gebruikt in grote instituten voor onderzoeks- en surveillance doeleinden, maar recente ontwikkelingen maken DNA-sequencing dicht bij het zorgpunt mogelijk. Implementatie van DNA-sequencing voor diagnostische doeleinden zal een vroege en nauwkeurige diagnose en dus vermindering van de ziekte en sterfte door infectieziekten vergemakkelijken. Bovendien zal het bijdragen aan toezicht, paraatheid en reactie op pandemieën.
Het Droomfonds project – financieel ondersteund door de Nationale Postcode Loterij- is op 1 april 2021 van start gegaan. In dit project zal KNCV Tuberculosefonds, samen met partners, het gebruik van DNA-sequencing met behulp van MinION-apparaten voor de diagnose van infectieziekten demonstreren in Kirgizië, Tanzania en Vietnam. De MinION apparaten, die worden gemaakt door het Engelse bedrijf Oxford Nanopore Technologies, maken DNA-sequencing op decentraal niveau mogelijk. In het project zal bewijs worden gegenereerd over de effectiviteit, haalbaarheid, aanvaardbaarheid en kosten van het gebruik van deze apparaten voor de diagnose van COVID-19, tuberculose, resistente tuberculose en ziekten door andere pathogenen en hun medicijnresistentie.
Dit project beoogt de toegang voor alle patiënten tot een techniek om te testen op infectieziekten te waarborgen. Het zal bewijs genereren voor het gebruik van DNA-sequencing dicht bij het zorgpunt in lage- en middeninkomenslanden en bijdragen aan het vaststellen van een nieuwe standaard voor de diagnose en surveillance van infectieziekten en medicijnresistentie. Uitdagingen en kritieke kwesties zullen worden belicht als leidraad voor toekomstige ontwikkeling en opschaling. Uiteindelijk belooft DNA-sequencing dicht bij het zorgpunt real-time verzameling van informatie over infectieziekten en hun verspreiding die kan bijdragen aan paraatheid en respons om toekomstige pandemieën te voorkomen.