Doelgroep
De cursus is gericht op mtm’ers, medewerkers mobiele röntgenunits, administratief medewerkers en receptionisten, die drie jaar of korter werkzaam zijn bij de afdeling tbc-bestrijding van de GGD.
Algemeen
Werken in de tuberculosebestrijding vraagt kennis en vaardigheden die meestal nauwelijks in de vooropleiding aan de orde zijn geweest. Tijdens deze cursus leert u wat tuberculose is, hoe de ziekte zich ontwikkelt en verspreidt. U verwerft inzicht in het waarom en de wijze waarop in Nederland tuberculose wordt bestreden. Communicatie en cliënten informatie is een belangrijk onderdeel van de cursus. De cursus legt een basis voor het werken in de tbc-bestrijding als MTM’er.
Leerdoelen
Aan het eind van de cursus kan de cursist:
- de pathogenese, transmissie, diagnostiek, behandeling en epidemiologie van tuberculose beschrijven;
- weergeven hoe in Nederland tuberculose wordt bestreden;
- uitleggen welke verschillende interventies hij/zij in de praktijk moet toepassen en waarom;
- cliënten informeren over de medisch technische verrichtingen;
- medisch technische vaardigheden in tbc-bestrijding uitvoeren.
Werkwijze
Verschillende werkvormen worden gebruikt die aansluiten bij de kennis en vaardigheden van de cursus, zoals een skills lab. Ook loopt u één dag stage bij een andere GGD dan waar u werkzaam bent. De cursus wordt afgesloten met een stageverslag en toets. Een aantal lessen zullen online worden gegeven en de rest van de cursus is live.
Tijdsduur
De cursus bestaat uit 6 dagen die verdeeld zijn over enkele weken.
Vragen/aanmelding
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ineke Huitema, senior consulent deskundigheidsbevordering KNCV Tuberculosefonds, ineke.huitema@kncvtbc.org