KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is in 1903 opgericht als overkoepelende organisatie van alle Nederlandse instanties die betrokken waren bij tuberculosebestrijding. De meeste van hen waren maatschappelijke initiatieven. Wereldwijd is het Tuberculosefonds uitgegroeid tot hét internationale expertise-centrum op het gebied van TBC-bestrijding. Op het hoofdkantoor in Den Haag en internationaal werken ruim 150 medewerkers voor het Tuberculosefonds. Onze beschermvrouwe is prinses Margriet.
Met ons werk helpen we TBC-patiënten wereldwijd om op tijd de juiste diagnose en behandeling te krijgen. Op die manier worden meer besmettingen en resistente vormen van TBC voorkomen en helpen we levens redden.
Nederland
Het Tuberculosefonds heeft een cruciale rol gespeeld in het elimineren van TBC in Nederland. We hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en aanpassing van een waterdicht en patiëntvriendelijk TBC-programma, dat de behoeften van patiënten en hun familie centraal stelt. Mede hierdoor komt TBC in Nederland vrijwel niet meer voor, maar alertheid en een goede bestrijding blijven nodig.
Een aantal taken van het Tuberculosefonds werden in 2021 overgedragen aan het RIVM en GGD GHOR. Als kennis- en expertisecentrum blijft het Tuberculosefonds bijdragen aan de tuberculosebestrijding in Nederland, onder meer met deskundigheidsbevordering, onderzoek, pleitbezorging, toegang tot de zorg voor zwakkeren in de samenleving en ondersteuning van patiënten met het Fonds Bijzondere Noden en lotgenotencontact.
Internationaal
TBC is nog steeds de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan overlijden. Onnodig, want met de juiste behandeling is TBC te genezen. Het Tuberculosefonds zet zich wereldwijd in voor de strijd tegen TBC. Dit doen we door in de landen waar we werken te assisteren met de introductie van effectieve interventies en nieuwe, innovatieve technologieën die aansluiten bij de behoeften van de patiënten en hun families en de realiteit van de betrokken gezondheidssystemen. Daarbij putten we uiteraard uit onze ruime ervaring met de pre-eliminatie van TBC in Nederland.
In Afrika, Azië en Oost-Europa werken we nauw samen met (lokale) overheden, gezondheidswerkers en de lokale gemeenschap. Onze epidemiologen, artsen, laboranten en consultants bieden expertise op het gebied van onder andere de introductie van nieuwe medicijnen, innovatieve diagnostiek, stigma-reductie, digitale ondersteuning, contactonderzoek en het opstellen van strategische TBC-bestrijdingsplannen en financieringsaanvragen.
Met deze kennis en expertise dragen we ook bij aan de strijd tegen COVID-19 en wetenschappelijk onderzoek. Het Tuberculosefonds heeft nauwe banden met de academische wereld en technische organisaties met complementaire vaardigheden over de hele wereld.
Missie en visie
Onze missie is om een einde te maken aan menselijk lijden als gevolg van TBC door de wereldwijde uitbanning van tuberculose. Een wereld vrij van TBC!
Onze visie is dat het Tuberculosefonds levens redt en de afname van de TBC-epidemie versnelt door de ontwikkeling en implementatie van effectieve, efficiënte en duurzame setting-specifieke strategieën die patiëntgerichtheid combineren met epidemiologische impact.