Is tuberculose altijd besmettelijk?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

De tuberculosebacterie (TBC-bacterie) kan op veel verschillende plekken in het lichaam gaan zitten, zoals in de lymfeklieren, de nieren, de botten en de longen. Alleen longtuberculose, waarbij de TBC-bacterie in de longen is gaan zitten, kan besmettelijk zijn. Ongeveer de helft van de mensen met TBC in Nederland heeft longtuberculose. 

Als we willen bepalen hoe besmettelijk iemand met longtuberculose is (geweest) voor zijn of haar omgeving, dan zijn er drie belangrijke punten:

De patiënt

Een TBC-patiënt is besmettelijk wanneer er schade is in de longen waardoor TBC-bacteriën via de luchtpijp het lichaam kunnen verlaten. Dat noemen we ook wel ‘open tuberculose’. Via de ademhaling kunnen zo TBC-bacteriën in heel kleine druppeltjes in de lucht worden verspreid. Vooral door te hoesten en te niezen kunnen veel bacteriën worden uitgeademd. 

Besmetting kan alleen direct door de lucht plaatsvinden, als de ander de TBC-bacterie inademt. De bacteriën kunnen enige tijd in een ruimte blijven hangen, dat hangt bijvoorbeeld af van de ventilatie van de ruimte. Via bijvoorbeeld zoenen, seks, het delen van vorken of lepels en handen schudden is besmetting niet mogelijk. 

is turberculose altijd besmettelijk - illustratie

Het contact

Hoe groot de kans is dat anderen besmet worden hangt ook af van hoe vaak je iemand hebt gezien en in welke ruimte dit was. Het risico op besmetting is veel groter als je bijvoorbeeld elke dag met iemand in dezelfde auto naar werk hebt gereisd, dan wanneer je iemand wel eens tegenkomt bij het boodschappen doen. Daarom zullen allereerst altijd de mensen worden onderzocht die veel contact hebben gehad met een persoon met besmettelijke tuberculose. Vaak zijn dit de personen met wie je samenwoont. 

De gevoeligheid voor het ontwikkelen van TBC-ziekte

Gemiddeld ontwikkelt 5-10 procent van de personen die besmet is met de bacterie de ziekte TBC. Van iedereen die ziek wordt, wordt 80 procent ziek binnen de eerste twee jaar nadat ze zijn besmet. Bij de overige 20 procent gebeurt dit later in hun leven. De TBC-bacteriën kunnen namelijk tientallen jaren in een slapende vorm in het lichaam overleven. Mensen bij wie het afweersysteem minder goed werkt, zijn gevoeliger voor TBC. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die besmet zijn met hiv (het virus dat aids veroorzaakt), mensen met bepaalde vormen van kanker, nierpatiënten, mensen die bepaalde medicatie gebruiken en kinderen jonger dan vijf jaar. De kans dat zij ziek worden na een besmetting met de TBC-bacterie is groter. Deze mensen worden met voorrang onderzocht wanneer ze contact hebben gehad met een besmettelijke TBC-patiënt. 

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.