Het Nederlandse Handboek Tuberculose 2015 werd eind 2014 goedgekeurd door de Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding Nederland (CPT). KNCV nam het initiatief voor deze nieuwe editie, die zowel gedrukt als online beschikbaar is. Tbc-verpleegkundige Alies de With vertelt waarom het handboek belangrijk is bij haar dagelijkse werkzaamheden.
“Zo’n compact handboek is heel erg handig”, vertelt Alies de With. Zij is sinds 1993 tbc-verpleegkundige, werkt bij de GGD en ondersteunt tbc-patiënten en hun verzorgers. Regelmatig bezoekt ze tbc-patiënten in asielzoekerscentra en grote steden. Ze geeft ook gezondheidsadviezen aan mensen die op reis gaan en vertegenwoordigt bovendien tbc-verpleegkundigen in verschillende nationale werkgroepen. “Het boek biedt een volledig inzicht in het veld, zonder te veel in detail te treden. Het is precies wat ik nodig heb: een overzicht van de manier waarop tbcbestrijding in ons land is georganiseerd, plus specifieke praktische informatie en relevante verwijzingen.”
Belangrijk naslagwerk
Alies de With is één van de weinig tbc-verpleegkundigen in Nederland. Hun aantal is gedaald met de afname van het aantal tbc-patiënten in Nederland. Inmiddels zijn er nog maar ongeveer 60 tbc-verpleegkundigen, van wie er veel parttime werken. Met zo weinig mensen is het een uitdaging om de kennis over tuberculose binnen de Nederlandse gezondheidszorg op peil te houden. Het Handboek Tuberculose 2015 helpt daarbij. Het is voor een breder publiek geschreven dan het vorige handboek uit 2008: niet alleen voor tbc-professionals, maar ook voor studenten en gezondheidswerkers die actief zijn op andere terreinen. “Het nieuwe handboek is een zeer belangrijk naslagwerk”, aldus Alies de With. Zelfs zij, een ervaren praktijkbeoefenaar, gebruikt het regelmatig. “De tbc-bestrijdingspraktijk verandert voortdurend en de richtlijnen worden regelmatig aangepast”, zegt ze. “Soms moet ik even kijken wat op dit moment de aanbevolen handelswijze is.”
Handige verwijzingen
“Ik vind het Handboek een uitstekend naslagwerk. Het is ideaal dat het online kan worden geraadpleegd. Op één plek vind ik nu alles wat ik nodig heb. En aan het begin van elke paragraaf zijn er verwijzingen naar de betreffende richtlijn of regelgeving voor meer informatie. Als we bijvoorbeeld een contactonderzoek willen opzetten, kunnen we in dit handboek heel eenvoudig de criteria opzoeken voor eerste- en tweederingscontacten. Ook bij het uitleggen van de procedure voor contactonderzoek bewijst het handboek zijn nut.”
Ons handboek
Het Handboek Tuberculose 2015 is gebaseerd op beleidsmaatregelen die zijn goedgekeurd door de Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding (CPT) en andere beroepsverenigingen. Het is een voorbeeld van de succesvolle samenwerking tussen KNCV, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), onder auspiciën van de CPT. Als coördinator van de CPT heeft KNCV Tuberculosefonds hiertoe het initiatief genomen. Het handboek, dat in 2014 werd geschreven, werd in december 2014 goedgekeurd door de CPT en in januari 2015 door KNCV gepubliceerd.