Mehamed is vader, echtgenoot en handelaar in tweedehands kleding in Addis Abeba, Ethiopië. Hij werd op 27-jarige leeftijd gediagnosticeerd met tuberculose (TBC). Voor zijn behandeling, maakt hij dankzij het Tuberculosefonds gebruik van een slimme pillendoos. Dit is een digitale innovatie, die patiënten helpt om hun medicijnen dagelijks in te nemen, hun maandenlange behandeling te voltooien en zo snel mogelijk te genezen.
Het eerste symptoom van Mehamed was een aanhoudende hoest die midden in de nacht erger werd, het duurde soms wel 20 minuten lang. Later namen zijn symptomen toe. Hij verloor zijn eetlust, kreeg last van nachtelijk zweten en voelde zich continu extreem moe.
Hierdoor besloot Mehamed om het Torhayiloch-ziekenhuis in Addis Abeba te bezoeken. De dokter vertelde hem dat hij een milde luchtwegaandoening had en schreef antibiotica voor. Dit hielp niet. Zijn symptomen werden in de loop van de tijd steeds erger. Op een ochtend werd hij wakker, kleedde hij zich aan en was vervolgens te moe om zelfs maar de deur uit te lopen. Met de steun van zijn vrouw ging hij naar het Kolfe Keraniyo Health Center in Addis Abeba. De dokters voerden veel tests uit en stelden tuberculose vast.
Mehameds eerste reacties waren pure angst en hopeloosheid. “Ik heb een vriend – die moest stoppen met werken vanwege TBC. Zijn baan was vergelijkbaar met die van mij. Zijn familie ging failliet en moest samenwonen met andere familieleden”, herinnert Mehamed zich. Hij maakte zich zorgen en er bleven vragen in zijn hoofd rondspoken. “Moet ik de kliniek regelmatig bezoeken? Moet ik mijn baan opzeggen? Zal mijn gezin te kampen krijgen met geldgebrek voor basisbehoeften?”
Digitale innovaties maken behandeling dragelijker
Vanwege de vele pillen die bij een TBC-behandeling worden voorgeschreven, worden patiënten vaak gevraagd om dagelijks naar de kliniek te komen om daar hun medicatie in te nemen. Op die manier kunnen de verpleegkundigen ervoor zorgen dat de behandeling correct verloopt en dat er geen doses worden gemist. Dit kan echter moeilijk zijn voor patiënten, want de dagelijkse bezoeken kosten tijd en reiskosten. Dit is vaak moeilijk te combineren met werk- en gezinsverantwoordelijkheden. Digitale innovaties, zoals de slimme pillendoos, stellen patiënten in staat hun medicatie in te nemen op een tijd en plaats die hen het beste uitkomt. Ze bieden ook ondersteuning om patiënten eraan te herinneren hun pillen in te nemen en hun maandenlange behandeling af te maken. Zodat ze zo snel mogelijk genezen.
Mehamed werd weer hoopvol na een gesprek met een verpleger van de plaatselijke TBC-kliniek. “Ik kreeg te horen over de slimme pillendoos. De verpleger legde me in detail uit over de technologie, hoe het werkt, hoe je hem gebruikt, de voordelen en meer!” Op de vraag van Mehamed over hoe je er één kunt krijgen, antwoordde de verpleger: “Je hoeft er niets voor te doen, je wordt alleen gevraagd om deel te nemen aan het effectiviteitsonderzoek.” Mehamed ging akkoord, tekende en kreeg de slimme pillendoos mee naar huis.
Het gebruik van de slimme pillendoos
“Elke ochtend om 6 uur stuurt de pillendoos me een alarmpje en neem ik mijn pillen. Elke keer dat ik ze neem, krijgt Teshome (mijn verpleger) een bericht dat hem informeert dat ik mijn medicatie heb ingenomen. Hij moedigt me aan door me te bellen en te berichten dat ik het goed doe. Op de 14e dag van mijn behandeling knippert de doos met een geel lampje om me eraan te herinneren dat ik terug moet naar de kliniek om mijn medicatie bij te vullen. Na twee van die bezoeken krijg ik genoeg medicatie voor een maand. Het is alsof je een persoonlijke privéarts hebt!”
Mehamed zegt dat hij zich al een stuk beter voelt en hoopt dat hij snel weer aan het werk kan. Hij zal zijn medicijnen dan op werk innemen. “Ik geloof dat ik volledig van TBC zal genezen en binnenkort weer kan werken en voor mijn gezin kan zorgen. Had mijn vriend maar dit soort technologie en ondersteuning toen hij de diagnose TBC kreeg…”
Teshome, de verpleegkundige van de TBC-kliniek, legt het voordeel uit van de slimme pillendoos bij het verstrekken van TBC-behandeling en -zorg: “Het stelt me in staat gedifferentieerde zorg te bieden aan mijn patiënten. Patiënten zoals Mehamed, die hun behandeling vrij zelfstandig volgen, geven mij de tijd om me te concentreren op patiënten die meer aandacht en ondersteuning nodig hebben om hun behandeling te voltooien.”
Het doel van het ASCENT-project en het Tuberculosefonds is om digitale innovaties zoals slimme pillendozen beschikbaar te maken voor alle TBC-patiënten ter wereld.
Zowel verpleger Teshome als Mehamed hopen dat meer patiënten in de toekomst gebruik kunnen maken van een slimme pillendoos of een andere digitale innovatie. Het Tuberculosefonds maakt zich daar hard voor. In Ethiopië, Tanzania, de Filipijnen, Oekraïne en Zuid-Afrika worden deze technologieën – ofwel digital adherence technologies – ingezet. Dit gebeurt onder het ASCENT-project, dat wordt gefinancierd door Unitaid en geleid wordt door het Tuberculosefonds in consortium met The Aurum Institute, London School of Hygiene and Tropical Medicine en PATH.