VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER ‘NOOIT MEER EEN PANDEMIE’
In onderstaande informatie vindt u een aantal antwoorden op vragen over de alles-in-één testmethode die alle infectieziekten in één keer diagnosticeert.
Kunnen we in Nederland ook gebruik maken van de alles-in-één test?
Op dit moment kunnen individuele patiënten nog geen gebruik maken van de test. Het Tuberculosefonds start met het toegankelijk maken van de test voor patiënten in Tanzania, Vietnam en Kirgizië. Dit zijn landen waar infectieziekten zoals tuberculose veel voorkomen. Het streven is dat iedereen ter wereld – ook in Nederland – in de toekomst gebruik kan maken van de alles-in-één test.
Hoe kan deze testmethode een nieuwe pandemie voorkomen?
Dit apparaatje wordt gekoppeld aan een internationale database, waarin alle DNA-profielen van bestaande infectieziektes worden opgeslagen. Zodra een nieuwe infectieziekte bijvoorbeeld in China wordt ontdekt en vervolgens met dit apparaatje ergens anders in de wereld wordt gevonden, weten we meteen wat het is. Mensen kunnen dan direct in quarantaine worden geplaatst. In de toekomst kan dit bijdragen aan het voorkomen van een grote wereldwijde uitbraak.
Waarom is dit ook belangrijk voor reeds bestaande infectieziektes?
Die bestaan er zeker, maar die zijn lang niet overal voorhanden. Sommige onderzoeken kunnen alleen worden gedaan in hoogstaande laboratoria in de hoofdsteden. De testen zijn vaak kostbaar, tijdrovend en er is voor vrijwel elke ziekte een andere test nodig. Als artsen een ziekte niet vermoeden, kan het ook gebeuren dat een test voor die ziekte helemaal niet wordt uitgevoerd. Hierdoor kan het in de praktijk soms jaren duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld en met de juiste behandeling wordt gestart. In de tussentijd kunnen mensen nog steeds anderen besmetten en zelf ontzettend ziek worden. Soms komt er nooit een juiste diagnose of veel te laat, waardoor mensen komen te overlijden.
Waarom wordt deze testmethode niet al gebruikt?
De techniek, DNA-sequencing, wordt al voor onderzoek in grote laboratoria gebruikt. Dat het nu ook op een apparaatje van broekzakformaat kan, betekent een belangrijke doorbraak. Wij zien dit als een kans om het op patiëntniveau toe te gaan passen. Daarvoor gebruiken we onze kennis en expertise op het gebied van TBC-bestrijding, waarin wij dagelijks bezig zijn met het toegankelijk maken van belangrijke innovaties en nieuwe medicijnen voor patiënten wereldwijd.
Wat gaan jullie precies doen in Vietnam, Kirgizië en Tanzania?
We gaan de test daar eerst introduceren bij de nationale laboratoria – waar we al jarenlang mee samenwerken op TBC-gebied. Vervolgens maken we de MinION beschikbaar voor onder meer longziekenhuizen, artsen, laboranten en behandelaars. Binnen drie jaar verwachten we dat de MinION in deze landen landelijk wordt gebruikt. De resultaten en ervaringen van artsen en patiënten worden gedocumenteerd. We streven ernaar dat op basis van deze resultaten, deze test de nieuwe internationale norm wordt en aanbevolen door de WHO. Daarna kan het wereldwijd uitgerold worden.
DONATIES
Wat doen jullie met mijn donatie?
Behalve goede en snelle diagnostiek, is er veel meer nodig om tuberculose de wereld uit te krijgen. Zo moeten patiënten de juiste behandeling en medicijnen krijgen om te genezen. Stigma, waardoor mensen zich niet willen laten testen, moet doorbroken worden. Om andere besmette mensen te vinden, is goed contactonderzoek nodig. Ook is er een grote behoefte aan meer wetenschappelijk onderzoek over tuberculose. Het Tuberculosefonds zet zich met de steun van donateurs op al deze vlakken in. Samen redden we levens en we hopen dat veel mensen hierbij willen helpen!
Hoe kan ik helpen?
U kunt het Tuberculosefonds op verschillende manieren steunen. Op onze website vindt u alle mogelijkheden: https://www.kncvtbc.org/hoe-kunt-u-helpen/
Overige vragen?
Heeft u een andere vraag of behoefte aan persoonlijk contact? Laat het ons gerust weten, we staan u graag te woord. Stuur een e-mail naar info@stoptbc.nl of bel 070 – 416 7220 (werkdagen van 9:00 tot 14:00)