Onderzoek
Het wetenschappelijk onderbouwen van nieuw en bestaand beleid en interventies in de TBC-bestrijding is een speerpunt van KNCV Tuberculosefonds.
Surveillance/TBC-online
Tuberculose is een meldingsplichtige ziekte. De arts die de diagnose stelt, meldt dit bij de GGD. De GGD geeft de melding door aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) via het Nederlands Tuberculose Register (NTR-Osiris). Het RIVM beheert, analyseert en rapporteert over deze NTR gegevens. Meer informatie over de surveillance en de meest recente surveillancerapporten vindt u op de website van het RIVM.
KNCV Tuberculosefonds stelt via de internetapplicatie TBC-online een gedeelte van de NTR-gegevens beschikbaar. U kunt met deze applicatie zelf figuren en tabellen maken, bijvoorbeeld het aantal nieuwe tuberculosepatiënten per jaar, leeftijdsgroep en GGD-regio. Daarnaast maakt het KNCV Tuberculosefonds via TBC-online ook de actuele WHO-landengegevens over tuberculose toegankelijk. Deze gegevens worden gebruikt door GGD’en voor het bepalen van de doelgroepen voor screening en vaccinatie.
Operationeel onderzoek
Operationeel onderzoek is van groot belang om de tuberculosebestrijding in Nederland te blijven verbeteren en te optimaliseren naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten. KNCV Tuberculosefonds stimuleert, coördineert en ondersteunt GGD’en, ketenpartners en professionals in onderzoek naar innovaties en verbetering van de TBC-bestrijding. In de afgelopen vijftien jaar heeft het KNCV Tuberculosefonds vier onderzoeksprojecten gesubsidieerd door ZonMw afgerond.
Op dit moment werkt KNCV Tuberculosefonds aan een door ZonMw gefinancierd project voor de ontwikkeling van een verpleegkundige richtlijn voor de zorg aan mensen die worden behandeld voor tuberculose of een TBI , klik hier voor meer informatie.
Daarnaast ondersteunt KNCV kleinere onderzoeksprojecten die het huidige beleid evalueren. De uitkomsten van deze onderzoeken informeren de beleidsmakers over toekomstige beslissingen om de tuberculosebestrijding te verbeteren en optimaliseren.
KNCV Tuberculosefonds voert ook innovatief onderzoek uit. Bijvoorbeeld de Poeptest of een “alles-in-een test voor alle infectieziekten”. Deze internationale projecten onderzoeken de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van nieuwe testen om tuberculose te kunnen diagnosticeren.